Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 12:42 - Новите властелини на морето: Чочо Александров и Делян Пеевски
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
0



image



Чочо (Чавдар) Александров
Делян Пеевски



Пластовете се разместват: Диневи бездействат върху стари лаври, Митьо Очите – изместен от Чочо, настъпва бившият председател на "Слънчев бряг" АД Младен Мутафчийски.
 
По нашенското Черноморие вече почти няма пясъчен плаж без бетон. Всъщност заради кризата все още има един - между Бургас и Царево, а именно – къмпинг „Корал”. За него има инвестиционни намерения испанска строителна компания - "Ибердрола инмобилиариа", която уж ще строи там ваканционно селище за 2500 души.
Според сайта на компанията вече са инвестирани 44.6 милиона в закупуване на земята, инфраструктура, дизайн, маркетингов и комуникационен план. За изпълнител на мащабния строеж е посочена строителната фирма "Витатур" ЕООД. Строежът обаче закъснява повече от година въпреки разрешителното, получено през юли 2009 г., т.е преди да влезе в сила Законът за черноморското крайбрежие. Срещу строежа протестират екосдружения – заради наличието на блатно кокиче в района, и арендаторите на плажа "Корал", където се събират любители на екзотичния воден спорт "кайт сърф" (сърф, теглен от парашут).
 
Каква е историята. Преди да стане частен, брегът е общински. Далаверата започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи. Първият голям инвеститор е "Витатур инвест" АД, който пуска оферта да купи
130 декара земя на първа линия край "Корал" за... 3.5 долара на кв. м.
Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия "Победа" АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашният кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас, т.е. човек с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево. Докато води преговорите, Николов е пряк съдружник във "Витатур Инвест" чрез фирма "Европа 5". "Витатур инвест" предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души и да разкрие 350 работни места.
 
След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат. На заседанието на общинския съвет от страна на "Витатур Инвест" Димитър Николов представя фирмата като мощна компания - собственик на хотели в Слънчев Бряг, София и Пампорово.
Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба,
няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите, по които са предвидени неустойки. От офиса на сегашния бургаски кмет – г-н Николов, пък заявяват, че той няма да коментира сделката, тъй като не е участвал пряко /?/ в управлението на "Витатур". Що се отнася до кмета на Царево – г-н Арнаудов, според общинари това е първата му корупционна сделка като кмет, съвместно с адвоката Евгений Мосинов. Последният е с дейно участие и в проекта "Златна перла”.
 
Инвеститорският устрем на "Витатур Инвест" секва някъде към края на 2003 г. след като придобива окончателно тези 130 декара и още няколко малки прилежащи терена. В продължение на три години фирмата не предприема нищо. През 2006 г. "Витатур" се активизира и продава земите, на които вече би трябвало да се издига построеният от нея ваканционен комплекс.
 
Проверка в имотния регистър показва, че разпродаването на земята, купена на безценица от Община Царево, минава през два етапа, като крайният (засега) собственик на огромната част от парцела е испанската компания "Ибердрола инмобилиария", а по-малък собственик е "Прайм пропърти", свързана с финансовия експерт Владимир Каролев. "Ибердрола" отказва да назове точната цена, но фирмата не е придобивала други терени в района, а на сайта си е обявила инвестиция от 44.6 млн. евро. Така кв.м земя излиза на зашеметяващата цена от над 400 евро. Странно, защото през това време бюджетът на община Царево продължава да е продънен. "Прайм" купува терените по 175 евро на кв.м /данните са от публичен одит на дружеството за борсата от 2006 г./ Да припомним, че става въпрос за същата земя, закупена от община Царево по 7 долара на квадратен метър четири години по-рано. Само от препродажбата на тези 25 декара печалбата е над 4 млн. евро.
 
На фона на всичко това се явява един проблем с някакво си... цвете. Блатното кокиче. Този проблем е отстранен със заповед РД-1030 от 11 август 2003 г. на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), подписана само четири дни след като "Витатур" става 100% собственик на терените. Той заличава защитената територия "поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". Растението обаче и до ден днешен не е изчезнало от „местообитанието” си и оцелява под веригите на багерите.
 
Друг публичен сблъсък продължава да се разразява в Несебър. Там продължават битките на политическа партия „Дела” с местната общинска власт. Зад „Дела” открай време стои несебърският бос Чочо Александров. От партията му обвиняват сегашния кмет на Несебър – Николай Димитров, че е платил 200 хил. лева от бюджета на общината за ремонт на пътя Обзор-Приселци, без да е извършван ремонт. За същото престъпление обаче бе обвинен и предишният кмет на Несебър Николай Трифонов, който след години бе оправдан. Човек се пита: кой от кметовете всъщност обвиняват от „Дела”, или просто нарочно се хвърля прах в очите, за да не бъдат забелязани собствените им далавери?
 
Община Несебър открай време е апетитна хапка, заради която са дадени и жертви. Преди години бе застрелян в джипа си от неизвестен стрелец председателят на Общинския съвет Димитър Янков, а миналата година получи анонимна заплаха с „оловен поздрав 48 калибър” сегашния кмет Николай Димитров.
Междувременно не са тайна връзките на партия „Дела” с олигархични кръгове, в които са замесени имената не само на местния бос Чочо Александров, но и тези на Милен Мутафчийски и Делян Пеевски.
 
Партия „Дела” междувпрочем трудно задържа властта. Тя бе единствената от Бургаски регион, описана в съдебна присъда за купуване на гласове. Чочо Александров е известен като притежател на най-скъпите яхти и самолети в България.. Младен Мутафчийски пък е бивш оръжеен бос и бивш председател на Борда на директорите на „Слънчев бряг”. Община Несебър се опъва като магаре на мост да не бъде източена с 48 млн. лв. без ДДС и да й бъдат извити ръцете за покупката на инфраструктурата на „Слънчев бряг” на неизгодна цена. Това, според общинарите, би обрекло местните хора на години безпаричие.
 
Не е решен въпросът и с
дълг към банкерката Петя Славова, която имаше намерение да изгради делфинариум в Несебър.
Дамата заведе съдебен иск срещу общината – търси около 2 милиона без лихвите, предлагат й заменка. Истерия се вихри и около забраната за застрояване на уникалните пясъчни дюни, където имат мераци да строят бивши шефове на Слънчев бряг. От частната партия „Дела” пък искат преразглеждане и на „незаконното изграждане на „Марина Диневи” върху десетки декари територия, изключителна държавна собственост”.
 
Доста бивши кметове са се измъкнали за корупционни сделки като мокра връв – най-безнаказано.
В периода 2003-2007 г. бившият кмет на Приморско Димитър Димитров е издал близо 400 заповеди за учредяване на право на строеж на граждани с жилищни нужди за имоти в строителните граници на Приморско, Китен и Ново Паничарево. Сред "нуждаещите се" се оказват близки и роднини на висши магистрати. Първите публикации за магистратите с жилищни нужди са на бургаския разследващ журналист Асен Йорданов. „Преди повече от три години изръшках всички медии и никъде не ми взеха материала - споделя той.- "Сега се надпреварват да пишат, защото има конюнктура за това. В Несебър и на други места по Черноморието има аналогични и даже по-фрапантни случаи, за които също съм писал, но очевидно нещата "се вадят" избирателно."
 
Преди няколко години след публикация за злоупотреби в Странджа във в. "Политика" Асен Йорданов беше нападнат в Бургас от въоръжени с нож лица. Не само магистрати, но и разследващи полицаи, общинари и други местни величия са се облажили от раздаването на имоти на хора с жилищни нужди по морето. Историята с хотелите в Приморско, построени на терени с отстъпено право за строеж на лица с жилищни нужди, се повтаря и в Царево, макар и в по-скромен мащаб.
 
В края на 2006 г. общинският съвет в Царево ударно гласува раздаването на над 60 терена. Показателно е, че в списъка с нуждаещи се има както роми, които са получили право на разгъната застроена площ от 100-150 кв.м, така и роднини на шефове на дирекции от общинската администрация, бивши и настоящи общински съветници и шефове на държавни предприятия. Техните терени са с разгърната застроена площ (РЗП) над 500 кв.м и се намират на първа линия в кв. "Василико".
 
Особено фрапантен е случаят с офицера от икономическа полиция Георги Дуков, който в края на 2005 г. и началото на 2006 г. е разследвал злоупотребите, констатирани в одитен доклад на Община Царево от Агенцията по финансов контрол. От общо 112 нередности той представя на водещия прокурор Досева само две, които остават без последствие за кмета Петко Арнаудов. Дуков получава парцел от 361 кв.м с право да построи сграда с 542 кв.м разгъната застроена площ.
 







БЛИЦ.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   морето,   новите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319750
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930