Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 09:42 - Туризмът ни има да взема милиарди от ЕС
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 834 Коментари: 1 Гласове:
1




Поминъкът на рибарско селце загива заради намаляващ улов. Загива и поминъкът на планинско селце, където расте само тютюн - Европа вече не дава субсидии за него.
Какво следва? Младежта се изселва, затварят училището, магазина, кметството, пощата и здравния пункт. Остават неколцина старци и селцето бавно да умира заедно с тях...


Но поне на теория може да се случи и друго - смяна на поминъка и нов разцвет, защото и морското, и планинското селце имат чаровна природа, чист въздух, тишина и гостоприемство. Никой обаче не знае за тях, нямат хубав път, обслужване и умения да посрещат гости. За да се сдобият с тях, Европа е готова да даде милиарди и България не бива да ги проспива.

Проблемът е български, но не само и не най-вече. Франция, Испания, Италия имат по-големи райони, където традиционни отрасли като риболова и земеделито са в криза и туризмът е алтернатива. Но я подкрепят по-силни държави, традиции, опит и позиции в Европа.
"Комисията отдава същественото значение на морския и крайбрежния туризъм като катализатор на икономическото развитие и възнамерява да насърчи развитието му като част от интегрираната морска политика на ЕС", обяви в сряда главният изпълнителен орган на ЕС.
Преведено от "брюкселски", това означава, че Европейският фонд за рибарство от 4,3 милиарда евро за 2007-2013 г. ще може да се използва и за развитие на морски туризъм. Но от следващия 7-годишен бюджетен период - от 2013 до 2020 г., чието планиране започва сега, уточняват от кабинета на комисаря по индустрията Антонио Таяни.

Готова ли е България да поиска своето? Имаме ли проекти и хора, способни да управляват и усвояват тези пари? Засега се знае само, че още не можем да ползваме 80-те милиона евро от ЕС, които ни се полагат за риболова в сегашната финансова рамка, защото националните ни органи за управлението на тези пари не са получили одобрението на комисията.
"Политиката на ЕС за развитието на селските райони е също от голямо значение за туристическия сектор - продължава комисията. - Чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони комисията може да подкрепя започването на бизнес в селския туризъм, развитието и промоциято на аграрен туризъм и използването на културното и природното наследство на селските райони и на планинските територии."

Звучи, сякаш е специално за България. Такива проекти са възможни и сега. Членове 52 - 55 от регламента за споменатия фонд предвиждат мерки "за стартиране на неземеделски дейности, помощи за създаване и развитие на микропредприятия, насърчаване на туристическите дейности, подобряване на качеството на живот в селските райони". За такива цели ЕС дава над една пета от 53-те милиарда евро годишен бюджет за селското стопанство. От тях на България за 2007-2013 г. се полагат 2,6 милиарда евро.

Откак е в ЕС (3,5 г.), страната ни е усвоила 449 милиона евро от тази сума, т.е. по 150 млн. годишно, но за насърчаване на туризма на село са усвоени 0 евро според справка на Министерството на земеделието. Има заявления за малко над 8 млн. евро, но нито едно не е одобрено. За селски туризъм могат да се ползват и средства от кохезионната политика на ЕС, където за България са отделени 6,8 милиарда евро. Но и тези пари се усвояват едва-едва.

Критиците и скептиците понякога наричат Европа "най-големия музей на открито" - посочвайки технологичното и изоставане от САЩ и Япония, загубата на конкурентоспособност спрямо икономики като Индия, Китай, Бразилия. Но Европа е най-богатият "музей" на човешката цивилизация и е ненадмината в притока на туристи - 370 милиона за 2008 г. Това са 40% от световния туризъм. Те са донесли приходи от 266 млрд. евро, 75 млрд. от които - от страни извън ЕС.

Предимствата на Европа са разнообразният пейзаж, изключителното културно богатство и качеството на обслужването. Въпреки това Брюксел е загрижен дали ЕС ще запази лидерството си в туризма при отбелязания спад от 5,6% през 2009 г. заради кризата. В най-засегнатите райони на север и на изток спадът е даже 8%. А и възстановяването ще е по-бавно, отколкото другаде по света Само през април облакът от вулкана в Исландия прокуди 2 млн. туристи и туроператорите изчислиха 1 млрд. евро загуби. Тук не влизат последвалите загуби на хотели, ресторанти, търговци и пр.

Действа и демографски фактор - Европа все повече заслужава името си Стария континент. Една пета от населението на ЕС ще е над 65 години през 2020 г. "Тази група е от индивиди с покупателна способност и свободно време и има значим пазарен потенциал. Но тя предполага промени в сектора, за да посрещне той специфичните й нужди - е анализът на комисията. - Същото се отнася за настаняването на увеличаващия се брой туристи с намалена подвижност (127 милиона души)." Информационните технологии също променят туризма. Но колко от хотелите у нас имат безжичен интернет? И в колко от тях той е високоскоростен? Който намира това за лукс, живее в миналия век.

Туризмът все повече ще усеща и ефектите на глобалното затопляне, намаляващите запаси на питейна вода и биоразнообразие, рисковете за историческото наследство от масовите потоци хора. "Намаляващата снежна покривка по европейските планини може да причини спад в зимния туризъм - е друга тревожна прогноза. - А от покачващото се морско равнище може да последват промени за туризма по крайбрежието."

ЕС ще създаде комуникационна платформа, която да свърже агенции, хотели и пр. и да постави ударение върху обучението на работната сила. Това означава, че еврофинансирането за преквалификация ще става по инициативата "Дневен ред за нови умения и работни места" и по програми като "Леонардо", "Конкурентоспособност", рамковата програма за иновации "Еразъм за млади предприемачи" и други. Ценна за България е идеята да се удължи туристическият сезон на разменни начала извън върховите периоди с по-достъпни пътувания за ученици, студенти, пенсионери и др. Испания и Португалия отчитат, че от всяко евро в такъв туризъм по инициативата "Калипсо" се връщат евро и половина.

Предвижда се и размяна на туристическа информация и координиране на училищните ваканции между страните. Брюксел набляга и на диверсификацията на туризма по т.нар. тематични продукти - културни или колоездачни маршрути, балнео, питейно-гастрономичен, исторически, религиозен, спортен или селски туризъм.
 






Веселин Желев
24 часа.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   милиарди,


Гласувай:
1



1. анонимен - sağlık haber
07.07.2010 11:02
Много добър сайт. Благодарение на участващите държави.
<a href="http://www.aksaglik.com">sa&#287;l&#305;k</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 317924
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031