Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 21:42 - Променят правилата за избор и оценка на търговските ни представители зад граница
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0



image
В момента България е изпратила 58 търговски и икономически представители в 41 страни, от тях 28 работят в 20 европейски държави.Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с над 30 търговски и икономически представители на страната ни, работещи към дипломатическите мисии на България в 25 страни. На срещата бяха обсъдени възможностите за промотиране на България и инвестиционните й предимства в чужбина, за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и ролята на търговските представители към МИЕТ в подкрепа на бизнеса. "Искаме администрацията и нейните представители да предоставят ефективни услуги на бизнеса, да бъдат активни и да съдействат на компаниите в осъществяването на бизнес контакти и партньорства, които ще донесат добавена стойност на българската икономика" - подчерта министър Трайков. „Затова организираме и бизнес форум за осъществяване на преки срещи на български компании с търговските представители в различни страни, за да обсъдят възможностите за подкрепа” - допълни той.

В момента България е изпратила 58 търговски и икономически представители в 41 страни, от тях 28 работят в 20 европейски държави. Като дестинации са закрити Сао Паулу, Лос Анджелис и второто място в Анкара, а временно няма човек в Лисабон, Хага и Ню Йорк. Поради преструктуриране на службата в Германия числеността й ще се редуцира с една бройка - допълни зам.-министър Иво Маринов. Предстоят конкурси за две нови места – в Израел и Южна Корея.

Министър Трайков представи новите правила за дейността и оценката на работата на търговските представители, както и за възможностите за управление на тяхната кариера, въведени от МИЕТ. Новата инструкция включва реда, условията и изискванията за командироване на специалисти в службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) към задграничните представителства на Република България и в постоянните й представителства към международните организации в чужбина. Документът създава ясни и прозрачни нормативи за командироване на служители в СТИВ, за подбора и оценката на работата им. Правилата дават възможност за унифициране на режима за всички наши дългосрочно командировани дипломатически служители зад граница.

За първи път се регламентират принципът на вътрешната ротация между служителите от МИЕТ при постъпване на такава работа и се въвежда 3-годишен мандат за нейното изпълнение. Назначава се Атестационна комисия, която ще следи всички въпроси по компетентността на дългосрочно командированите, подбора, сроковете и числеността им. Регламентират се изискванията към кандидатстващите за тези позиции, условията и редът за командироване, специфичните им задачи в международни организации и пр.

Досегашна формулировка „икономически съветник” се заменя с „търговско-икономически съветник”. Инструкцията актуализира също формите и сроковете за планиране и отчет в работата, а в дневник ще се попълва информация  за проведените срещи.

МИЕТ се надява с инструкцията да постигне максимално използване на потенциала на служителите си и да ги мотивира за развитие чрез ротационния принцип. Документът стимулира прозрачни принципи за професионална реализация при равни условия и  сериозен скок в ефективността на търговско-икономическите съветници зад граница. Не на последно място той определя и точния период за командироване на служителя. Чрез промените ще бъдат подбирани кадри с по-високи професионални качества, по-коректни и отговорни хора с по-голяма ефективност и комуникативност.



 







.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   граница,   оценка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319770
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930