Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2010 18:42 - "Стари номера" на римската крепост "Нове" край Свищов
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
0



image
На фона на созополската тупурдия по мощите на Свети Йоан Кръстител, плахо тръгваме към богати на предхристиянски старини български градове. Славният дунавски град Свищов има амбициозен уебсайт, доста европейски пари се похарчиха за популяризирането на историческите и архитектурни забележителности. Когато всички са на море, очакваме спокойно и приятно пребиваване. Спокойствие, прераснало в сиеста, явно е обхванало и свищовските кадри от общинския туризъм.
На внушителната модерна сграда за музейната сбирка на римската крепост "Нове" има подробна табела. Почивните дни били в понеделник и вторник. Да, ама в августовския уикенд зад стъклата на музея не се забелязва дори и следа от чиновническо присъствие. Посочените телефони също не отговарят. Дори примамливото кафененце и дюкянчето за сувенири вътре в музея видимо пустеят отдавна. Иначе традиционната европейска табела стриктно посочва колко пари са изразходвани за построяването и развитието на музея. Примиряваме се с чувството на "измамени камили".
За щастие на самите руини на римската крепост любезно ни посреща полският студент по археология г-н Камил. Още от времето на соца два полски университета всяко лято изпращат студенти-практиканти да се ровят в древните развалини. В земите на днешна Полша (по климатични причини най-вероятно?) никога не е имало римско присъствие, за разлика дори от мъгливата Британия. Младият археолог от Краков набързо ни прави кратка екскурзоводска беседа на добър английски, докато стои с туба вода върху останките от военната баня на римския легион. Докато му благодарим за факултативното отсрамване на туристическия имидж на Свищов, опитваме да пробутаме нашенската легенда, че една от полските кралски династии в Краков имала за прапрабаба тракийско-българската принцеса Ванда. Младият археолог се подсмихва приятелски, сочи с ръка затворения евромузей и отклонява втората лекция с фразата "Южно славянство: сега всички свищовлии са по лозята". Прочее многобройните постсоциалистически лозенца около римските развалини пъкали от неразкрити археологически съкровища. Иманяри купували закелевяли лозя, дори само за да ги разкопаят на спокойствие. "Южняшкото спокойствие" по туризма в Свищов е довело и до безнаказано демонтиране на паметната плоча от някакъв паметник, стърчащ в лозята до руините на римската крепост "Нове". Дано полското научно присъствие донесе и нови подходи за опазвне на културно-историческото ни наследство в името на европейския туризъм.
 
И.Тодоров – РТТК
 
 







.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   крепост,   край,   номера,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 317937
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031