Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 12:42 - Шабла – между птиците, морето и… голфа
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Град Шабла е разположен на 72 km на изток от Добрич, на 25 km на североизток от град Каварна и на 8 km на запад от нос Шабла.

Забележителности:

Това, с което жителите се гордеят, а гостите – запомнят е прословутият фар на Шабла.
Той е най-старият и най-високият (32 метра) в България. Официално влиза в експлоатация на 15 юли 1857-а година. В западната стена е вграден султански монограм на султан Абдул Меджид, управлявал турската имперя в периода 1839-1861.
В далечното минало се е знаело, че видят ли светлините на фара, моряците са преполовили разстоянието между устието на Дунав и Босфора.
Бялата светлина на фара се вижда от 17 морски мили.

„Зелена зона”

Мястото все още е подходящо за екотуризъм.
Полета с диви цветя се редуват със слънчогледови ниви, тук там се мяркат вятърни електроцентрали. Вместо петрол, сега от сондите, построени през 50-те години, тече топла минерална вода, която се влива в морето. Местните жители и туристите редовно идват да се къпят тук. На три километра източно от Шабла е Шабленското езеро, което през зимата приютява множество редки птици, сред които застрашените Червеногуши гъски (около 80% от световната популация - броят им стига до 60 000), Малък корморан и Бял пеликан, Белочели гъски, Зеленоглави патици и др. Заедно с Дуранкулашкото езеро то е част от Via Pontica, един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Езерото е и убежище на застрашените растителни видове Режещ кладиум, Бърдуче и Бяла водна роза.тук, за да се къпят.

История:

В исторически план Шабла също има какво да предложи на туристите.
Градът е старо тракийско селище от VI- V век пр. н. е. През римската епоха в селището е имало пристанище, а в морето около Шабла има много потънали морски съдове, в това число и 2 или 3 подводници от Втората световна война.
Плажната ивица до кея все още е пуста и недокосната от туристическите предприемачи. При повече късмет на 20-30 метра навътре в морето могат да се видят делфини.

Промени:

Шабла ще участва в две акционерни дружества - „Шабла Голф – Ваклино” АД и „Шабла Марина” АД, съобщава пресцентърът на общината. Общинското участие и в тях представлява 35 % от капитала им и е непарична /апортна/ вноска за земята. В съдружие с „Бългериън голф съсайъти” ЕООД общината ще строи голф игрище край село Ваклино, а с „Рост Инвест” ЕООД – яхтено пристанище край Тюленово. Предметът на дейност на дружествата е освен голф игрище и яхтено пристанище, на територията на общината да се изградят и прилежащите им необходими сгради и съоръжения. Предвижда се още подобряване на инфраструктурата на региона при стриктно спазване на изискванията за екологично равновесие и защита на съществуващата флора и фауна.

За почитателите на „чистия”, природосъобразен туризъм остава надеждата, че развитието на Шабла няма да попречи на неговата уникална природа и колорит.

Tbox7.com

Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   морето,   между,   Шабла,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319402
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930