Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2010 04:18 - Рискът за туристите в планини с обитания на мечки бил изключително малък
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 1196 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСпоред Дуцов, инцидентите с мечки от последните месеци са били преекспонирани в медиите, негативни и това е довело до отлив на туристи. Той подчерта, че мечките се страхуват от хората. Дуцов препоръча на туристите в планините да се движат шумно, защото това отдалечава мечките. На Витоша мечки могат да се срещнат в югозападната част на планината, както и в недостъпната местност Бистришко бранище. В най-натоварената от туристи планина няма инциденти с мечки, подчерта Дуцов.

"България е една от малкото страни, които имат мечки и една от много малкото страни, които негодуват срещу мечките си. В Италия има 60 мечки и те се гордеят с тях", каза Светлана Аладжем, ръководител на проекта "Намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания".
Костадин Вълчев съобщи, че през 2009 г. са изплатени обезщетения на земеделци за нападения от мечки за над 60 000 лв. и допълни, че системата за компенсации е ефективна. Като превенция на щетите от мечки ще бъдат раздадени на стопаните 80 електрически огради, които са сигурен защитник срещу нападения на кошери или домашни животни. Но селяните също трябва да се грижат за собствеността си, тъй като много от тях оставят животните без надзор. Това също е причина за възникване на инциденти с мечки и приближаването им към населените места, обясниха експертите.

Причина за скъсяване на дистанцията човек - мечка е и промяната в обстановката по управление на горите, изграждането на новите вилни зони, новите курорти, както и запустелите села, които обрасват с растителност.

Запазването на числеността на кафявата мечка в България е ценност, тя не е вредител, подчерта Аладжем. Много от европейските страни са унищожили мечките си и единственият вариант да видят този вид е да дойдат в България. Това е възможност за страната ни да развива такъв тип туризъм възползвайки се от мечките, обясни Диана Златанова. В Румъния този туризъм отдавна е превърнат в печеливш бизнес. По думите й вече има създадени центрове за наблюдение на мечки и на следи от мечки в Девин и Триград. Наличието на мечки в България е индикатор, че нашата природа е в добро състояние, подчерта Златанова.
 
Коментар по темата вижте в рубриката "Злободневно".

Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   малък,   мечки,   обитания,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319436
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930