Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 21:42 - Централна Швейцария – приказка от XXI век
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 1122 Коментари: 0 Гласове:
2




Паметникът в Сен Готард, отбелязващ създаването на Швейцарската конфедерация. Историческият проход Сен Готард, смятан за родина на Конфедерация Швейцария, е едно от най-прекрасните кътчета на света. Пътят до това известно място, където през 1291 г. представители на три кантона подписват Федералната Харта срещу чуждото господство на Хабсбургите, минава през величествени върхове и зелени поляни, сред които бягат мармоти. На хълма Сен Готард (2106 м) има малка странноприемница - символ на жизненоважен шосеен и жп път от векове. Това място свързва немскоезичната с италианоезичната част на Швейцария и е разположено на пътя за Милано и Лугано. На височината край странноприемницата е издигнат паметник на руския пълководец ген. Александър Суворов, който се е сражавал с войските на наполеонова Франция. Земята край монумента е руска територия и всяко лято тук идват руски държавници и хиляди руски туристи.
 
Не е вувузела, а вид швейцарски рог.
Музеят на Сен Готард е другата забележителност. Всеки гост, пристъпил прага му, за да го разгледа или отиде в ресторанта, е посрещан и изпращан с музика, изпълнена на дълъг духов инструмент от швейцарец, облечен в национална носия. В ресторанта могат да се опитат както швейцарски, така и и италиански ястия заедно с чудесно бяло и червено вино. Вечеря на един човек излиза около 90-100 евро, тъй като на това отдалечено място доставките идват трудно. Една от забележителностите в тази част на Алпите е Тойфелсбрюке - Дяволския мост, разположен над живописното ждрело на река Рейс. Той отвежда към прохода Нуфенен, най-високият в Алпите (2478 м). Оттук се разкрива чудесен изглед към величествения ледник Рон.
 
Евъргрийн...Пътуването из Алпите на Централна Швейцария прилича на приказка от XXI век – отлична инфраструктура с добре направени пътища и нови строящи се жп тунели, които непрекъснато скъсяват времето за преминаване през планината, величествени заснежени върхове, които се редуват с красиви езера, големи градове с готически сгради се редуват с малки селца с изрисувани в различни цветове алпийски къщички с цветя по первазите, разположени от двете страни на тесни калдаръмени улички.
 
Андермат е добре известен на скиорите.Андермат, сгушено в подножието на прохода Фурка и Обералп, е едно от тези малки курортни селища, в които туристите идват за ски почивки. Цена за една нощувка в малките хотелчета струва около 200 швейцарски франка, като в сумата влизат закуска и карта за скивлековете.    
 
 
 
 
 
 
За мнозина туристи най-красивият град в района на Централна Швейцария е Люцерн. Той се ражда край Бенедиктинския манастир, на десния бряг на р. Ройс и днес е населен предимно с католици, за разлика от близкия протестантски Цюрих. Край езерото се открива прекрасна гледка. В него плуват бели лебеди, а на отсрещния бряг се виждат красиви хотели и казина. 
В центъра на града най-голямата атракция е Дървеният мост Капелбрюке с водната кула, дълъг 204 м. Той е най-старият в Европа. На него може да бъдат видени серия от картини от 17 век, които описват историята на Люцерн. Сред останалите забележителности са сградата на абатството, монумента на лъва – символ на града, фонтана с мадоната и Ледената градина. Освен средновековната архитектура и рисуваните стари къщи, в градчето има и иновативна архитектура, пример за която е културният и конгресен център, проектиран от френския архитект Жан Нувел.
На половин час път от Люцерн е финансовата столица на страната – Цюрих. На един от хълмовете на техническия университет се открива панорамата на града, целия в зеленина. В старата част на протестантския Цюлих се намират две катедрали, малки магазинчета и ресторантчета, в съдество до които има барове и дискотеки и кипи нощен живот. В центъра до езерото има панаир с бирарии и щандове за продажба на гевречета и сувенири.
 
 






Даниела Теофанова
.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   Швейцария,   век,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319596
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930