Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2010 21:42 - Предлагаме най-евтината почивка на Балканите
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



image
След като лято 2010 ни представи възможността да се замислим за развитие на религиозен туризъм, от Македония дойдоха добри новини за родния ни туризъм - можем да привличаме летовници с...ниски цени.

България все още запазва първото място на Балканите като най-евтина страна за летуване, пише македонският в. "Вечер". За 10 дена на Черно море се плаща средно 70 евро за стая. Ако сте упорити, ще намерите и за 40, пише вестникът. За обяд, включително със салата, се плаща две евро, а бирата е за по-малко от едно евро. Единствено цигарите са по-скъпи, откакто България стана част от европейското семейство, пише "Вечер".
За сравнение вестникът отбелязва, че Черна гора предлага настаняване от 60 евро на човек до 400 евро в луксозен апартамент. И храната е по-скъпа от България - един сандвич е 1,50 евро. Цигарите обаче са с 10 процента по-евтини, отколкото в Македония. Гърция също не е толкова недостъпна - на остров Корфу за 10 дена полупансион се плаща 250 евро, а Тасос е най-изгодното място - 120 евро за 10 дена полупансион. Може да се изкара по-евтино, отколкото в Скопие, пише "Вечер". Вестникът отбелязва, че атракцията тази година е Албания - в момента там почиват милион и половина туристи. Цените и любезността в Албания са несравнимо по-добри, отколкото в Македония. Накрая вестникът изтъква, че всички съседни държави са намалили цените за туристическия сезон, а Охрид се опитва за два месеца да изкара пари цяла година и затова не е чудно, че тази година там има туристи само за уикенда.
Две филии хляб дневно, 100 грама мляко, парче ябълка и две глътки сок по избор - газиран или натурален - това могат да си позволят македонските граждани в дневното си меню, пише в. "Дневник" в статия под заглавие "Постна статистическа трапеза".
Държавният статистически институт пресметнал, че на едно четиричленно домакинство месечно са му достатъчни 13 литра мляко, 1,2 килограма риба, 1,3 килограма свинско месо с кост и още 400 грама кайма и 400 грама шоколад. Според института през юли на гражданите са им били необходими 11 892 денара, за да
напълнят домашната трапеза, но въпрос е доколко са реални тези сметки. Гражданите са възмутени и твърдят, че потребителската кошница за четиричленно домакинство е не по-малко от 30 000 денара. Математиката е проста - според изчисленията на института за едно ядене на един член на домакинството се пада по 33 денара, а едно хранене в закусвалня струва най-малко 100 денара.
А, един домашно приготвен домашен обяд струва не по-малко от 200 денара, казват възмутени читатели. Вестникът отбелязва, че в статистическите сметки за потребителската кошница изобщо не са включени средствата за хигиена, разноски за комунални услуги, превоз, образование, нито пък нуждата от култура и забавления.
Според обяснението на статистическия институт, след като напълни потребителската кошница, на мактедонското домакинство му оставали още 40 процента от заплатата.
"Утрински весник" пише, че борбата против корупцията се води само на хартия. Според автора на статията Македония не само че не е изключение от общоприетите твърдения за "балкански рай за корупцията", а е по-зле от Сърбия, Хърватия, Румъния или България. Според бившия член на антикорупционната комисия Сладжана Тасева борбата против корупцията в Македония е сведено до формалност, "козметика". Македония само приема закони, но не ги спазва, казва тя. Като пример Тасева посочва, че е приет закон за свободен достъп до информация, а Македония има "най-непрозрачното" правителство и институции. Тя не е съгласна с твърденията, че балканската почва е особено плодотворна за корупцията и това е традиция в региона. Според Тасева причините се коренят в продължителния преход и преминаването от планово към пазарно стопанство, когато се е създала мощна финансова олигархия и политически елит. За ефикасна борба с корупцията трябва много повече от големи думи и спекулативни акции за арест на подкупни лекари и митничари, отбелязва вестникът и допълва, че не случайно тъкмо борбата против корупцията е едно от ключовите изисквания за членство в Европейския съюз.

Източник: Economynews.BG

Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   най-евтината,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319512
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930