Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 18:42 - Археолозите – стъписани от думите на министър Б. Димитров
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове:
0



image
“Ние не можем да приемем подобен тон на държавен човек, на министър, на представител на правителството в каквато и да е ситуация, още повече на човек, който винаги е афиширал, че е историк, професионално свързан с нашите среди“, каза Стоянов. Археологът изрази опасенията си от факта, че подобни обидни квалификации както към народа, така и към колегите му, излагат България като цяло. Ученият определя като “прекалено истеризирана“ и медийна кампанията по популяризирането на откритието на проф. Казимир Попконстантинов. Той допуска, че тази кампания е свързана с предварително замислени икономически проекти. “Едно откритие или археологията се употребява в даден момент за пропаганда или други цели“, коментира доц. Стоянов. Средства за развитие на науката според него има, макар и недостатъчно. По-неприятното е, че те не се разпределят по балансиран, осмислен начин. В този смисъл, в момента, в който държавата намалява субсидията на БАН и университетите, 420 хил. лв се дават за реконструкцията на църква.
Като специалист по тракийска археология той отказва да коментира думите на Божидар Димитров за траките, които според него били мутри. Стоянов изрази учудване от бързите заявки веднага Созопол да се превърне в българския Йерусалим, както иска министърът. „Някак си много лесно даваме етикети, градим някаква бомбастични теории или нещо друго, което всъщност да служи за пилигримски туризъм“, коментира още той. Стоянов посочи, че ако в крайна сметка излезе, че мощите не са Св. Йоан, отговорността ще понесат самите им откриватели, а не министърът. “Божидар Димитров отнема възможността на археолозите да кажат спокойно за какво става дума“, каза той, като отбеляза, че отказ от експертиза на мощите направи не археологът Попконстантинов, а министърът, който не носи никаква отговорност. Ученият определи положението, в което се намират в момента откривателите на мощите, с думите: „да нямаш избор вече да се отклониш от предначертана пропагандна акция“.
С цел както опазването на културното наследство, така и насърчаването на културния туризъм от Асоциацията на българските археолози искат да вземат участие при разработването на Национална стратегия за опазването на културното наследство на страната, каквато досега няма. Това е предвидено в новия закон за културното наследство, като срокът за изпълнение на стратегията трябва да е 7 години. Доц. Стоянов смята, че връщането на откритите в Канада български антики няма да е толкова лесно. Огромният брой на антиките е индикатор на друг проблем – иманярството и контрабандата. “Вярно е – много е богата България от всичките си периоди, но това не означава, че трябва да разпиляваме. Ние, сегашните поколения, сме или ще бъдем длъжници на следващите поколения. Те могат да ни упрекнат с право защо сме допуснали това“, коментира археологът.  







БГНЕС.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   министър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 317923
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031