Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 12:42 - Шабла - многолико лятно предизвикателство
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Екипът на Tbox7.com продължава да ви развежда из Северното Черноморие. Дестинацията, която има най-голям шанс да спечели приз „Любимо лятно направление” за нас и за сега е Шабла.

Приказната местност се намира на около 25 км от границата с Румъния и на 530 км от София. Там могат да се съчетаят екологичен, спортен, лечебен и културен туризъм. На тези, които са го виждали ще припомним, а на останалите – ще представим накратко визитната картичка на Шабла.

В миналото, на територията на града е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град с името Кария. Там се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения - и в Европа.

Естествено, морето примамва изкушените за водни спортове и гмуркане. Във водите около Шабла има множество „съкровища” - потънали морски съдове и подводници от Втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм.

Разбира се, не само Шабла привлича туристи, които са планирали спокойна, „зелена” почивка. Околната местност също предлага предизвикателства и е любимо място и за оринтолози, защото на два километра от града се намира Шабленско езеро - резерват с непокътнато разнообразие от животински, морски и растителни видове. Обиталище на червеногуши и други гъски.

За хората с желание да укрепят здравето си по време на лятната отпуска, Шабла е примамливо място. В близост до плажа се намира Шабленска тузла, известна с лечебната си "кал". Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра. Произходът на названието е турски, от тюркското шабала, зъпала – голяма лъжица, черпак, респ.залив, езеро.
До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхтрегата по Черноморието.

Шабла е „гнездо” и за творчески настроените личности. Вече няколко години градът е домакин на „Арт пътеки”. Форумът събира изявени художници от страната, които, в продължение на десет дни се вдъхновяват от уникалната природа в региона. Както всяка година и сега пленерът по живопис “Арт пътеки Шабла 2010” завърши с изложба на картини, нарисувани от гостуващите творци. И това пето издание на пленера по живопис бе организирано по инициатива на художника Коста Костов от Крапец и подкрепено с финансовата помощ на община Шабла.

Многоликата Шабла лекува и учи, провокира и успокоява, разведрява и забавлява. Можете да „вземете” от нея това, което сте планирали за вашето ваканционно време през лято 2010.

Изпратете ни снимки, когато се върнете!


Tbox7.com

Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   Шабла,   многолико,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319576
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930