Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 18:42 - Дуранкулашкото езеро - отличен избор за екотуризъм
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 746 Коментари: 2 Гласове:
3



image
В ерата на високите компютърни технологии, когато дойте време за лятна отпуска, все по-примамлив вариант се оказва екотуризмът.
Преди tbox7.com да ви предложи своя вариант за „зелена” почивка, вижте кое можете да наричате екологичен туризъм, за да сте сред съвестните и информирани посетители на природните ни забележителности:
«Екотуризмът е отговорно пътуване до естествени природни области, което съхранява околната среда и подобрява благосъстоянието на местното население.»
Едно от местата у нас, което отговаря на всички тези условия е Северното ни Черноморие.
След като през миналата година Община Шабла получи одобрение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството да реализира проект за управление на защитените местности „Шабленско езеро“ и „Дуранкулашко езеро“, значително се увеличи възможността за екотуризъм в тази зона.
И така, едно от предложенията на tbox7.com за екологична почивка е екскурзия до Дуранкулашкото езеро.
Формата на езерото дава името на съседното село и в превод означава „стоящо ухо”.
Местните жители наричат местността „Блатото”. На размери 5 км на 2 км. природата е събрала уникално многообразие на редки и защитени видове – растения, птици, сухоземни животни. 260 вида са намерили убежище по тези места.
Малкият воден бик, гнездането на белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, индийското шаварче – всички те намират своя дом във водите на езерото. Тук зимуват популациите на три вида водолюбиви птици - голяма белочела гъска, червеногуша гъска и зеленоглава патица, има още малък корморан и розов пеликан.
Когато стягате багажа за своята екологична лятна ваканция, не забравяйте фотоапарат и бинокъл, за да запечатате необикновената красота на това място.
Любителите на археологията също ще са очаровани. Първият праисторически музей на открито в България се намира на територията на езерото. Там можете да видите единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и неолитна селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е.
На това място са открити следи от най- древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа, носител на праисторическата култура Хаманджия.
Ако искате да посетите Археологически комплекс „Големия Остров” на Дуранкулашкото езеро, минете по главен международен път Е87. Достъпен е по асфалтиран път за автомобили и автобуси. Има и паркинг, така че няма да мислите за автомобила си, докато превключвате на вълна екотуризъм.
Разбира се, сериозна част от почивката ви се пада на плажа и морето. В този район е възможно летуването на две места.
Северният плаж е дълъг 2.5 км и опира в нос Сиврибурун (от турски Остър нос на границата с Румъния). Местното му название е "Ана Мария" по името на кораб, заседнал през 60-те години на ХХ век на това място. Все още можете да видите отломки от кораба.
Южният плаж е по-голям - дълъг е около 7 км и се разпростира до нос Крапец.
Именно зад този плаж е разположено Дуранкулашкото езеро.
Ако изборът ви за почивка през това лято е Северното Черноморие, не се колебайте – Дуранкулашкото езеро е уникално и запомнящо се място. Отделете му време в плановете и спомените си и няма да съжалявате.

Tbox7.com

Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   езеро,   отличен,   екотуризъм,


Гласувай:
3



1. mimayordanova - Много пъти
07.07.2010 21:59
съм си мислила, че трябва да ги посетя... Мисля...това лято. Просто трябва да си намеря познати, желаещи да го видим...
цитирай
2. анонимен - сайт бесплатно
27.03.2012 09:57
Привет, #uname! Обнаружил классную возможность создать АБСОЛЮТНО БЕСПЛАТНО сайт для компании

Можно создать для себя интернет-магазин или корпоративный сайт - за 30 минут. Эта система до предела легкая, разберется любой!

Если интересно, всегда можешь посмотреь в группе http://vk.com/neosite или зайти на официальный сайт: http://demo.neobroker.ru
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 317950
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031