Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 21:42 - Много варненски хотели се сертифицират за "зелен обект"?
Автор: travelbox Категория: Новини   
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Концепцията за зелени хотели включва по-малко харчене на електроенергия и вода, екологично ориентирано управление и намаляване на количеството произведени отпадъци.Община Варна е изготвила съвместно с Туристическата камара в града "Насоки за внедряване на концепцията "зелени хотели" в община Варна". Проучване, извършено през последната година сочи, че значителна част от хотелите във Варна са готови да преминат процедура, чрез която да получат сертификат за "зелен обект" срещу съответна такса - пише в днешния си брой вестник "Позвънете".

В момента са разработени над 84 критерия, като 37 от тях са задължителни, а останалите са по избор на хотелиера. Ако те бъдат защитени хотелите могат да получат европейска екомаркировка, наречена "цвете на ЕС". Концепцията за зелени хотели включва по-малко харчене на електроенергия и вода, екологично ориентирано управление и намаляване на количеството произведени отпадъци.

По данни на ВТК зеленият туризъм привлича и по-платежоспособни туристи. Според проучването 81% от британците предпочитат да отседнат в екологичен хотел. 50 на сто от тях биха платили и с 30 лири повече за престой в такъв обект. Значително спадат и разходите за издръжка на хотелите.

Стандартен хотел със 150 стаи, който не е екоориентиран, за седмица изразходва толкова вода и ток, колкото 100 четиричленни домакинства харчат за година. "Затова хотелиерите вече имат положителната нагласа към екополитиката" - обясни Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Въпреки това, обаче във Варна все още няма нито един обект със зелен сертификат. Проблемът се оказал в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). "Схемата за екомаркировката се въвежда от оторизиран за целта орган, който за България е МОСВ. Това е ведомството, с което трябва да се свържат желаещите зелен сертификат и от там да вземат наръчник и пакет документи за кандидатстване, обясни Маринов. Още при първите ни опити да получим повече информация за процедурата обаче ударихме на камък и срещнахме мълчание от страна на МОСВ", каза още той. Според Стоянов това е една от основните спирачки пред бранша да кандидатства за зелен сертификат.







Дневник.Източник : InfoTourism.net
Още по темата и други новини - Tbox7.com


Тагове:   обект,   Много,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: travelbox
Категория: Туризъм
Прочетен: 319663
Постинги: 193
Коментари: 112
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930